Zašto su važna pravila

 Obitelj je prvo mjesto gdje se uči društveno prihvatljivo ponašanje.
Roditelji pomažu djeci u razvoju samostalnosti, potiču ih na promišljanje te su djeci primarni model. U međusobnom prihvaćanju i dobroj atmosferi postavljaju prve granice i pravila.
Pri primjeni pravila jako je važno slijedeće:

  • Biti dosljedan prema djeci
Dosljednost Dosljedno provodite svoje odgojne metode i držite se pravila koja ste postavili. Katkad je teže roditeljima provesti kaznu koju su unaprijed odredili nego djetetu istu kaznu izdržati. U takvim trenucima sjetite se da je dosljednost važna kako bi dijete naučilo kakve posljedice može očekivati nakon određenih oblika ponašanja.
  • Ostati blag i topao
Svako dijete, koliko god se protivi roditeljskim pravilim i zahtjevima traži od roditelja strukturu i priželjkuje granice. Roditeljska odgovornost je bezuvjetno prihvaćati i osnaživati dijete kao osobu uz nježnost i jasna pravila ponašanja.
  • Imati ustaljen dnevni ritam
Dnevna rutina - Pokušajte poštovati svakodnevni raspored – vrijeme buđenja, vrijeme obroka, kupanja, odlaska na spavanje neka bude isto svaki dan.
 

  • Komunicirati jasno i razumljivo
Djeci je važno da govorite jezikom koji oni razumiju, kao i da su Vaša očekivanaj od njih realna, te da imaju povratnu informaciju o istima. Unaprijed znajte što ćete učiniti ili reći djetetu kako biste mu lakše objasnili i kako bi ono lakše razumjelo posljedice svog ponašanja. Nemojte samo reći prvo što vam padne na pamet jer je tako veća vjerojatnost da ćete negativno reagirati.   
   


Ključ za usvajanje pravila je u ponavljanju i igri.
Pravila koja tražimo da dijete poštiva trebaju biti prilagođena razvojnoj fazi djeteta i nivou razumijevanja djeteta. Za usvajanje pravila nikad nije rano.
Uloga roditelja je postaviti djeci unaprijed jasna i dobro definirana pravila ponašanja, ali i objasniti djeci zašto je važno istih se pridržavati i što se može dogoditi ako ih se ne pridržavamo. Na taj način dijete razumije ono što radi, a ne odrađuje nešto samo zato jer to mora.
Nagrađujte dijete za prihvatljiva ponašanja i pridržavanje pravila. Primijetite kad dijete složi svoj krevet ili igračke i pohvalite ga. Dajte mu na znanje radi li sve u skladu s pravilima i granicama koje ste postavili. Zagrlite ga, poljubite ili se nasmiješite ako sjedi mirno kad to tražite od njega, ako ispunjava zadatke koje ste mu dali ili ako se igra s drugom djecom bez sukoba. Verbalno mu pokažite odobravanje komentarima poput “Bravo!”, “Sviđa mi se kad ti…” i sl.
Dajte djetetu mogućnost izbora – time dobiva osjećaj neovisnosti i samostalnosti (npr. Hoćeš li postaviti stol za ručak ili ćeš iznijeti smeće?). Organizirajte jasan sustav nagrada za prihvatljivo ponašanje. A ukoliko se dijete ne pridržava dogovorenih pravila provjerite jesu li pravila koja postavljate pred dijete pre zahtjevna, jeli dijete razumije vaša očekivanja, jeste li sa djetetom proveli premalo vremena pa treba vašu dodatnu pažnju...
               
Tekst pripremila: Mila Šimić Brnadić, pedagoginja vrtića


Ispiši stranicu